merudia

клиент Яна Тур
01/ 2019

МЕРУДИЯ е начинание на Яна Тур, туроператор от София. Компанията ще издава онлайн списание отразяващо събития и новини в областта на туризма, културата и бита. Изданието е ориентирано към жени (но не само) между 20 и 40 години със средно и висше образование. Идеята за логото е родена от пословицата „На всяка манджа мерудия“ и клиентът искаше марката да напомня за това.

На всяка манджа мерудия.
– народна поговорка

проучване

За мен беше изненада да науча от Правописния речник на думите в българския език, че думата е една от малкото, които могат да се изписват по два различни начина – мерО/Удия. За съжаление клиентът беше запазил домейна merudia.com и моите геометрични надежди за игри с централната буквичка „O“ останаха напразни.

Мерудия е с гръцки произход и на български език има 3 значения:

  • Растителна подправка за ястия.
  • Смес от билки за подправка, шарена сол.
  • Магданоз.

Разравяйки по-дълбоко гръцката следа разбирам, че РОДИ (ρόδι) означава „приятен аромат“, но със същият корен са и думите нар и цветът червено/ розово.

Речник на чуждите думи в българския език

концепция

Основният проблем при създаването на логото е необходимостта да става ясно, че марката принадлежи на дигитална медия. По време на типографския анализ открих интересна възможност съдържаща се в самата дума. Ако за момент скрием централната сричка ру ще прочетем “медия”.

Какъв шанс – това, което се опитвах някак да добавя винаги е било част от логотипа – MEруДИЯ. Остана да се избере подходящ начин визуално да се отдели сричката от цялата дума.

цветна схема

Първият ми порив е да се ориентирам към естествени земни тонове – както и самата дума подсеща – магданоз/ подправки. По-късно обаче следвайки гръцката следа и персийската родина на нара изборът на персийско червено дойде като естествен и най-подходящ избор.

Яркото и жизнерадостно червено най-добре кореспондира с темперамента на бъдещото издание.