copista LED box A3

КОГАТО ЕДИН ПРОЕКТ приключи, понякога се чудиш – как се стигна до това? Дори продуктът да е изпълнен по задание, пътеките, които накрая спират в одобрения дизайн са странни и непредвидими. Лесно различаваш идеите си от различни вдъхновения, технически рамки и ограничения, и все пак амалгамата от всичко вложено накрая създава нещо цялостно и ново. Нещо, което на свой ред се превръща в отправна точка и пътека за абсолютно чужд творчески процес.

Така се случи и с Copista – родена от нищото и нуждата, но израсна до прецизно изпълнена подложка за копиране. И тя на свой ред се превърна в надежден спътник на българските дизайнери, калиграфи и художници по стръмните пътеки на техните мечти.

Copista LED box A3

предистория

Всичко започна с един подарък, докато работех по електронния магазин намой клиент. При една от срещите, за моя огромна изненада, тойн ми подари една от лампите, които произвежда. Подаръкът престоя известно време в една кошница.

Всеки знае, че най-лесно се копира на прозорец,… стига да нямаш нищо против да останеш без ръце. Заради това през ученическите си години често разглобявах витрините на майчините шкафове и ги превръщах в копирни масички. Веднъж грабнах здрава картонена кутия и скоро с помощта на разглобената лампа се преобрази в картонена подложка за копиране.

Пет-шест месеца по-късно светещата копирна подложка се появи на българския пазар.

началото

Предварителното проучване ясно очерта два типа подобни продукти:

  • Малоформатни LED подложки със слаба светлинна способност, предназначени предимно за деца или любители. Основни конкуренти – знайни и незнайни китайски производители.
  • LED подложки за професионалисти – голяма светлинна способност, формат A3 или по-големи, дълъг живот на осветителите, плавно управление на яркостта, самостоятелно захранване и т.н. Конкуренти – американски и японски компании.

Наша основната цел стана създаването на продукт, който не отстъпва в техническо отношение на професионалния клас LED подложки, но с цена, достъпна за България.

стъпка след стъпка

Всеки следващ прототип подлагах на изпитания за летъринг, калиграфия, лого дизайн и търсене на графични композиции в реални проекти за мои клиенти. Всеки следващ опит подсказваше нови идеи и съответни технически решения. Например възможността да се рисува с акварел директно дойде случайно (докато работех върху етикет за вино) и стана реалност в третия пореден прототип.

Петият по ред прототип (включително и картонения прототип) покри поставените изисквания и се превърна в първата LED подложка, създадена в България.

Копиране с два картона 300г

бранд и достижения

Не за пръв път ставам кръстница, но този път последна дума имаше екипа. Та ето как – италианската думичка copista (човек, който копира ръкописи) стана име на нашата подложка.

Логотипът, цветната схема и цялостното графично представяне в специално създадената web страница бяха избрани така, че да съответстват на основните качества на новия продукт – непретенциозен към условията, в които ще работи, здрав, лек и дълговечен уред.