fest-bg.com

клиент IanaTour & partners
2018 - 2019

ПЪРВАТА ВЕРСИЯ на fest-bg.com се появява в онлайн пространството през далечната 2013 като лична инициатива на Яна Турс. Уеб сайтът се изгражда върху WordPress тема-конфекция, която се оказва нестабилна и непособна да издържи информационното натоварване на един изчерпателен уеб каталог на фестивалите, които се провеждат в България.

Когато получихме покана да преработим изцяло сайта, заварихме задъхващо се под тежестта си приложение, което генерира страниците си дълго и мъчително. Единственото голямо достойнство на сайта беше самото му съществуване. По онова време, ако денят се окаже добър, fest-bg получаваше по някое и друго посещения..

Не сменяй, а преобразявай.
– Roy T. Bennett, The Light in the Heart

предизвикателството

Новият сайт трябваше не просто да премахне недостатъците на съществуващия софтуер. Нашата задача бе да създадем изцяло нов продукт – отворена национална платформа, предлагаща богата информация на почитателите на фестивали, а на техните организатори да осигури възможност сами да публикуват и редактират данните си, да използват новата медия като средище и помощник в работата си.

Проектът предвиждаше реализацията да стане на етапи за около една година.

Информационната архитектура на fest-bg.com

процесът

Наличната информация за фестивалите беше анализирана и разпределена в адекватни групи. На база на този знализ създадохме филтър и машина за търсене. Бе разработен специален алгоритъм за бързо обслужване на запитванията, възможност за създаване на списък с „любими събития“ и споделяне в социалните мрежи. Бе включена визуализация на предстоящите събития и под Google maps, за да могат посетителите да избират събития по геолокация.

В съответствие на новия проект бе създаден изцяло нов графичен дизайн и подходяща иконография. Визуалната естетика се ориентира изцяло към семпъл, минималистичен дизайн, а създадената графична и типографска йерархия позволява огромното струпване на информация да не тежи и да не стъписва посетителите, а напротив – да предостави всичко необходимо за избор на събитие. Освен с мисъл за крайни потребители, платформата бе разработена така, че да е полезна и за създатели на туристически продукти, организатори на събития и други подобни event-организации.

Категории на фестивалите

решението

За основа на новата медия беше предпочетен WordPress заради надеждността и възможностите, които предоставя. Цялата информация от първото издание на fest-bg бе мигрирана и бе разработен специален интерфейс за администриране на информацията и новата функционалност. Информацията за отминали събития се архивира автоматично и може да бъде разгледани в съответната секция. Fest-bg с основание може да се нарече основен архив и каталог на фестивалите и празниците в България.

постижения

Проектът беше представен на някои от големите туристически форуми в България и Европа – Международна туристическа борса Ваканция и СПА ЕКСПО (София, България), ITB Berlin (Берлин, Германия), World Travel Market(Лондон, Великобритания).

През 2018г. печели наградата на Министерство на Туризма в България в категория „Духът на България“, а през 2019 е отличен в XVI Международно туристическо изложение „Планините на България“.

Но най-голямото признание за нас създателите е признанието на потребителите.

От никому неизвестен, сгушен в крайните квартали на киберпространството проект, fest-bg израсна в национална медия посветена на фестивалите в България. Благодарение на внимателно проектирания модел на данните и начинът на изграждане, кодиране и програмиране, още след пускането на първия етап на проекта, сайтът зае челни позиции в Google, избутвайки всички свои утвърдени от години конкуренти.

Този естествен трафик достига 30 – 40К/ месец без каквато и да е интернет маркетингова стратегия, благодарение на полезността и производителността на сайта.