fairytalez.com

клиент ВЕЙДЪР МЕДИЯ, ДАНИЯ
2015 - 2016

FAIRYTALEZ.COM се разви от просто хрумване до най-голямата в света онлайн библиотека за приказки на английски език за по-малко от две години. Какво ли не има за четене там – от древните истории на Далечния изток та чак до Новия свят – безплатно и без реклами, които да загрозяват страниците.

Моят клиент търсеше бърз и евтин старт и затова използва своя WordPress тема за основа на бъдещата платформа, като запази структурата и плана на страниците без промяна. Логото вече беше създадено, но типография трябваше да се прецизира.

Ако искате децата ви да са интелигентни, четете им приказки. Ако искате да са много по-интелигентни – четете им много повече приказки..
– Алберт Айнщайн

концепция

“Имало едно време един счетоводител на име Бианки от Варезе. Шест дни в седмицата пътувал из Италия да продава лекарства… Прибирал се в неделя, а в понеделник потеглял пак на път. На вратата малката му дъщеричка винаги напомняла: “Моля те татко, не забравяй: всяка вечер искам вълшебна приказка!” Защото това момиченце не можело да заспи без вълшебна приказка… и където и да замръквал господин Бианки, всяка вечер точно в 9, той се обаждал по телефона вкъщи, за да разкаже една приказка за лека нощ…”

из Приказки по телефона, Джани Родари

Всички сме потънали в работа, но нашите малки имат нуждаят от нас. Дори далеч от дома можем да споделим с децата си минутка вълшебство точно като господин Бианки, но вече не по телефона, а чрез Интернет.

Fairytalez.com помага на хората да са по-близо до децата си, като осигурява свободен достъп до огромно количество класически приказки от цял свят. Историите са организирани по автори, колекции и регион.
ft3Уебсайтът е специално оптимизиран за артистично четене на „прима виста“. По тази причина четимостта трябваше да бъде с максимално високо качество както за настолни, така и за мобилни екрани.

Ползвателите на сайта могат да създават свои колекции, да споделят и отпечатват подбраните приказки и дори да публикуват свои авторски истории.

Илюстрация на Кай Нилсен (1914) от книгата, НА ИЗТОК ОТ СЛЪНЦЕТО, НА ЗАПАД ОТ ЛУНАТА

предизвикателството

Ако си графичен дизайнер само мисълта да работиш по проект, подобен на този, ще разпали въображението ти и ще полетиш! Вълшебният свят оживява чрез разкошните приказни илюстрации и шрифтове с букви от които магията буквално струи…
ft5
Да се работи по подобен проект е наистина фантастична възможност, но когато ограниченията излязоха на бял свят fairytalez.com започна да се вижда в доста по-различна светлина.

Навигацията, структурата и функционалността на уеб сайта бяха предварително фиксирани от темата, избрана за основа. Амбицията на собственика да създаде колкото се може по-голямо хранилище за приказки с екип само от няколко души и силно ограничен бюджет, не позволиха страниците да се илюстрират богато. Всъщност повечето приказки останаха без ни една картинка. Специални илюстрации и типография на този ранен етап бяха нереални пожелания за проекта.
ft6

Илюстрация на Кай Нилсен (1914)

решение

Уебсайтът предлага на читателите си вече над 4000 приказки. Трудно е за единствения редактор да достави толкова много уникални илюстрации. Вдъхновена от кориците на детските ми книжки, създадох серия геометрични шаблони, които да разкрасяват заглавния блок на всяка история.

Шаблони използвани в уеб сайта

ft11
Като продължение на идеята създадох библиотека с картинки силуети, с които да завършва всяка приоказка. Изборът ми беше силно повлиян от творчеството на Артър Ракъм и закачливите фигурки от Пепеляшка и Спящата красавица.

В зависимост от настроението и категорията на историята редакторът може да избере подходяща картинка и да украси страницата, за да създаде подходящо настроение на читателите.
ft12

ft14

На типографията в сайта беше отделено изключително внимание с цел да се постигне отлична четимост и ясно да се откроят „двата гласа, които говорят“ в сайта – разказвачът на приказки (шрифт Alegreya) и редактора & блогер (Lato).

ft15

Човек поне веднъж в живота си трябва да засади дърво

твърди наша пословица. Аз мисля, че инициативи като тази засаждат цели гори. Радвам се, че имах изключителния шанс да стана част от този проект.

ft20