fairytalez.com

клиент ВЕЙДЪР МЕДИЯ, ДАНИЯ
2015 - 2016

УЕБ САЙТЪТ FAIRYTALEZ.COM се разви от хрумване до най-голямата в света онлайн библиотека за приказки на английски език за по-малко от две години. Какво ли не може да се прочете там – стари истории от Далечния изток та чак до Новия свят – безплатно и без реклами да загрозяват страниците.

Клиентът търсеше бърз и евтин старт и затова използва своя WordPress тема за основа, като запази структурата и плана на страниците без промяна. Логото вече беше създадено, само типография трябваше да се прецизира.

Ако искате децата ви да са интелигентни, четете им приказки. Ако искате да са много по-интелигентни – четете им много повече приказки..
– Алберт Айнщайн

концепция

“Имало едно време един счетоводител на име Бианки от Варезе. Шест дни в седмицата пътувал из Италия да продава лекарства… Прибирал се в неделя, а в понеделник потеглял пак на път. На вратата малката му дъщеричка винаги напомняла: “Моля те татко, не забравяй: всяка вечер искам вълшебна приказка!” Защото това момиченце не можело да заспи без вълшебна приказка… и където и да замръквал господин Бианки, всяка вечер точно в 9, той се обаждал по телефона вкъщи, за да разкаже една приказка за лека нощ…”

из Приказки по телефона, Джани Родари

Всички сме потънали в работа, но нашите малки имат нуждаят от нас. Дори далеч от дома можем да споделим с децата си минутка вълшебство точно като господин Бианки, но не по телефона, а чрез Интернет.

Fairytalez.com помага на хората да са по-близко до децата си предлагайки свободен достъп до огромно количество класически приказки от цял свят. Историите са организирани по автори, колекции и регион.
ft3Уебсайтът е специално оптимизиран за артистично четене на „прима виста“. Четимостта да бъде максимално добра е качество, което преследвахме и за настолни и за мобилни екрани.

Ползвателите на сайта могат да създават свои колекции, да споделят и отпечатват подбраните приказки и (скоро!) дори да публикуват свои авторски истории.

Илюстрация на Кай Нилсен (1914) от книгата, НА ИЗТОК ОТ СЛЪНЦЕТО, НА ЗАПАД ОТ ЛУНАТА

предизвикателството

Ако си графичен дизайнер само мисълта да работиш по проект като този пали въображението ти и политаш! Вълшебният свят оживява с тези разкошни илюстрации и шрифтове с букви от които магията буквално струи…
ft5
Това е абсолютно фантастична възможност, но когато ограниченията излязоха на бял свят проектът fairytalez.com започна да се вижда в доста различна светлина.

Навигацията, структурата и функционалността на уеб сайта бяха предварително зададени от темата, избрана за основа. Амбицията на собственика да създаде колкото се може по-голямо хранилище за приказки с екип само от няколко души и силно ограничен бюджет, не позволиха страниците да се украсят с много илюстрации. Всъщност повечето приказки останаха без ни една картинка. Специални илюстрации и типография на този етап бяха нереални пожелания за проекта.
ft6

Илюстрация на Кай Нилсен (1914)

решение

Уебсайтът предлага на читателите си вече над 2000+ приказки. Трудно е за единствения редактор да достави толкова много уникални илюстрации. Вдъхновена от кориците на детските ми книжки създадох серия геометрични шаблони, които да разкрасяват заглавния блок на всяка история.

Шаблони използвани в уеб сайта

ft11
Като продължение на идеята създадох библиотека с картинки силуети, които да завършва всяка приоказка. Изборът ми беше силно повлиян от творчеството на Артър Ракъм и закачливите силуетчета от Пепеляшка и Спящата красавица.

В зависимост от настроението и категорията на историята редакторът може да избере подходяща картинка и да украси страницата и създаде повече настроение на читателите.
ft12

ft14

На типографията в сайта беше отделено изключително внимание с цел да се постигне отлична четимост и ясно да се откроят двата „гласа, които говорят“ в сайта – разказвачът на приказки (шрифт Alegreya) и редактора & блогер (Lato).

ft15

Човек поне веднъж в живота си трябва да засади дърво

твърди наша пословица. Аз мисля, че инициативи като тази засаждат гори. Щастлива съм, че имах изключителния шанс да стана част от този проект.

ft20