белоградчик и джердап

клиент АСОЦИАЦИЯ НА ЕКСКУРЗОВОДИТЕ В БЪЛГАРИЯ
04/ 2016

АСОЦИАЦИЯТА НА ЕКСКУРЗОВОДИТЕ В БЪЛГАРИЯ организира ежегодно турове с цел да представи нови туристически атракции и възможности за настаняване в определени райони (главно) в България. Имахме възможност да се включим в инфотура през 2016 (подпомогнат от община Белоградчик) с фокус Северозападния край на нашата страна и разтегнат чак до ЖЕЛЕЗНИ ВРАТА (Дунав) в Република Сърбия.

задачата

Нашата задача бе да документираме включените атракции и хотели, така че фотографиите да бъдат ползвани в различни маркетингови и рекламни материали на организаторите и участниците в тура.

Създадохме фото албум в две части – първата представя тoрлашкия регион в България, a вторият запознава с възможностите за туризъм, които предлага Джердапският район в съседна Сърбия.

торлашки регион

Вероятно това е най-бедният (икономически!) край на България, но също с най-запазена природа и автентичен дух.

Останал настрани от промените с десетилетия, Белоградчик като че все още не е докоснат от треската на уж „модерения ни начин на живот“.

Релефът там е твърде динамичен и съчетава планини и хълмове, подправени със зрелищни скални формации. Две от пещерите там още крият тайните на най-древните обитатели на Европа.

Този уникален край е и последен дом на десетки застрашени растения и животни.

култура

Районът е обитаван още от праисторически времена и в пещера Магура посетителите могат да видят рисунки, направени 10,000 години преди Христа. Съществуват запазени и отворени за туристи останки от Римската епоха и Средновековието.

Местните хора са създали уникален фолклор, кухня (предимно вегетарианска) и традиции, които добавят особен чар на тази дестинация. Белоградчишкият регион е примамлив маршрут за любителите на виното. Някои от най-фините вина в България спят в избите на Боровица и пещера Магурата.

Всички сме смъртни до първата целувка и втората чаша  вино.
– Едуардо Галеано

предизвикателства

Графикът на инфотура беше натоварен до краен предел, наситен със събития всеки ден от 9 сутринта на практика до полунощ. Непрекъснато сменящите се условия и светлина (и пълната й липса в пещерите), ограниченото време и голямата група хора около нас прибавиха допълнително напрежение в работата.

албумът

Навсякъде срещахме хора вдъхновени и отдадени на местните традиции, култура и история – земни хора, наслаждаващи се на живота, канещи и нас, градските странници да споделим радостта да видиш, да опиташ и да запомниш.

Огромно впечатление ни направи усещането за силната връзка между хората, земите и древната култура на дедите им. Дано нашите снимки успеят да внушат поне частица от преживяването.

Прекрасно е да се загубиш в правилна посока.“

резултатът

Радвам се, че този инфотур и нашата работа вече помагат на торлашкия район да оцвети място на българската туристическа карта.

Все повече туроператори включват Белоградчик в своите предложения и ние – туристи и пътешественици можем да се насладим на неповторима смесица от природа и култура.

И още по-важно – да помогнем местните хора да запазят своето богатство и да получат по-добро и благодатно бъдеще.


3 Дневен Тур
900+ km Път
17 Атракции & Хотели
399 Снимки
2 Албума