guidesbg.com

клиент АСОЦИАЦИЯ НА ЕКСКУРЗОВОДИТЕ В БЪЛГАРИЯ
01 - 04 2015

БЪЛГАРИЯ е страна, която си струва да се посети. Има толкова много да се види и опита – божествена смесица от богата култура, древни руини и златни съкровища, дом на могъщи царе и забравени богове, прекрасна природа и изключителна гостоприемност. Но за обикновения турист времето винаги е ограничено. Често да наемеш (правилния) екскурзовод означава да промениш ваканцията си от обикновена почивка в преживяване, което запомняш завинаги.

Guidesbg.com е официалният уеб сайт на Асоциацията на Екскурзоводите в България. Организацията е базирана в София и със своите 500+ члена е най-голямото сдружение на екскурзоводи в страната. Уеб сайтът представя съюза пред света, но работи и като професионална мрежа, като дава възможност членовете да се предтсавят, да бъдат наемани, да публикуват и комуникират помежду си.

Индивидуални туристи и туроператори могат да търсят и изберат специалист, филтрирайки по език и други професионални качества. Посетителите на сайта могат да да изпратят едно лично запитване наведнъж до избрана група екскурзоводи.

предизвикателството

Уеб сайтът трябваше да заработи – особено частта за търсене и наемане на екскурзоводи, преди началото на туристически сезон 2015.

Първият етап на проекта – от проектиране през дизайн и програмиране та чак до полевите тестове с целева група, трябваше да се направи за по-малко от 2 месеца.

За пръв път в нашата практика създавахме уеб продукт за обществена организация. Нямахме никаква представа колко различен тип като клиент е едно професионално обединение спрямо типична компания със строго определена йерархична структура.

В началото напрежението и усилията бяха огромни.

първи етап/ процесът

Основен фокус в този етап бяха уеб профилите на екскурзоводите и машините за търсене и масово изпращане на запитвания за работа.

Проведохме 3 теста с избрана целева група и резултатите оказаха огромно въздействие върху първоначалния дизайн на интерфейси и UX. Допълнителни отзиви получихме от Facebook зоната на АЕБ, където членовете споделяха своите мнения и впечатления от сайта.

втори етап

Възрастта и компютърните умения на хората в организацията варира от 20+ до 70+ и „от небето до земята“. Затова създадохме 2 различни типа профили – основен (подходящ за по-възрастните) и разширен за хората с по-добра интернет култура и желание да публикуват. Много от българските екскурзоводи са също професионални журналисти, археолози, лингвисти, историци, културолози – хора с възгледи, мнение и писателски умения.

трети етап

В последният етап на проекта се концентрирахме върху разширените профили и програмирането на пълната им функционалност – членовете сами да публикуват статии и събития в сайта на Асоциацията.

решението

Уебсайтът е разработен под WordPress – динамичен и с адаптивен (responsive) дизайн. Всеки член на съюза сам може да редактира своя профил поради лесния интерфейс за работа.

С еднакво голямо значение бяха както туроператори, така и индивидуални туристи, които са най-важните консуматори на екскурзоводски услуги. Затова специално настроихме системата за търсене към техните нужди. Тестовете с таргет групи ни помогнаха изключително да изчистим и подобрим функционалността на сайта.

Всяка страница е с дизайн, насочващ посетителя към първостепенната си функция. Началната страница разпределя посетителите по главните артерии на сайта – наемане на екскурзовод, представяне на АЕБ или зоната, където членовете публикуват, учат и споделят знания.

резултатите

9 месеца след пускането на сайта АЕБ проведе своето годишно събрание. За събитието проготвихме някои статистики.

Всеки член на съюза успешно е редактирал своя профил поне веднъж без значение възрастта си.

Посетителите без затруднение работят с търсачката и филтрите. Всъщност уебсайтът заработи толкова енергично, че 4 месеца след пускането получихме предупреждение, че надвишаваме лимита за трафик на нашия хостинг план. Преминахме към по-висок :).

През формата за запитвания бяха изпратени близо 1000 съобщения. За наша изненада се оказа, че потребителите на екскурзоводски услуги силно предпочитат да се свързват по телефона. За съжаление там няма как да водим наблюдение.

992 профила редактирани
56,00 посетени профили
1,000 изпратени запитвания
11% от общия трафик са отворени статии и събития
~4min средно време/ уеб страница