коя е пепеляшка

Последният проект – сборник с „Приказки за Пепеляшка“, ми поднесе специален подарък, който искам да споделя тук. Ще ви разкажа коя е била Пепеляшка. Историята е интересна, вълнуваща и косвено свързана със земите на съвременна България.

Кой би предположил, че вълшебната приказка не е измислица и че не произхожда от средновековна Западна Европа, а се случила през далечния VI в.пр.н.е., а може би и по-отдавна, още по времето на фараон Хеопс (този с най-голямата пирамида – IIIто хил. пр.н.е.) – зависи коя версия си изберем. И кой би предположил, че хубавицата с прекрасните пантофки носела име, до ден днешен познато на всеки българин и грък – Родопи.

историята на родопи в три версии

Родопи или Нитокрис?!

Пътешественикът, философ и историк Страбон (I в.н.е.) пише, че третата пирамида в Гиза е гробът на хетерата от Тракия – Родопи, а после допълва своята история. Родопи била млада девойка от град Наукратис. Един прекрасен ден тя се къпела в реката. Изведнъж сокол се спуснал от небето, грабнал от брега златната пантофка на момичето и я отнесъл на фараона в Мемфис, който тъкмо раздавал справедливост на народа. Фараонът така се възхитил на златната обувка, че разпратил емисари из цялата страна да открият на кого принадлежи. Накрая открили Родопи в Наукратис и я отвели в Мемфис. Фараонът провъзгласил момичето за своя кралица и за нея била построена третата пирамида.

В оцелял до наши дни папирус написан от древно-египетския жрец и историк Манетон косвено се потвърждава тази  версия:

Нитокрис (на египетският Родопи значи „тази с розовите бузи“) била най-знатна и красива от всички жени на своето време. Кожата й била светла, с руси коси и розови бузи. Тя издигна третата пирамида в Гиза и управлява 12 години.“

Родопи хетерата

Прочутият Диодор от Сицилия (I в.пр.н.е.) перифразира исторически източник, предшественик на Херодот:

Казват, че третата пирамида в Гиза е гробът на Родопи хетерата. Казват, че най-могъщите управници на Египет били нейни любовници и те заедно поръчали и платили за строежа на пирамидата.

В своята История Херодот разказва още за хетерата Родопи, но отрича тя да е била кралица и да е строена пирамида в нейна чест.

Според него момичето било родом от Тракия, но пирати я отвлекли и продали в робство на остров Самос на същия човек, който притежавал и прочутия Езоп баснописеца (според някои – също тракиец, родом от Месембрия, днешен Несебър). Плиний Стари добавя, че грозникът Езоп и хубавицата били любовници. Заради ума си Езоп се издигнал до съветник на управниците, които пък го пратили на дипломатическа мисия в Делфи, а делфийците убили поета.

Прекрасната Родопи била продадена за куртизанка на друг господар и така се озовала в египетския град Наукратис. Пленен от неземната й хубост Караксос от Митилини (и брат на прочутата поетеса Сафо) я откупил и освободил. Родопи останала да живее в Наукратис като хетера. Тя била тъй неустоима за мъжете и така изкусна в песни, поезия и танци, че натрупала огромно богатство, от което дарила 1/10 на храма на Аполон в Делфи. А Сафо създала красива поема за любовната история на брат си с най-изкусната в песни и поезия Родопи.

Нитокрис принцесата

Съществува и трета версия, в която пирамидата е построена не от хетера или кралица, а от принцеса. Историята разказва отново Херодот:

Хеопс, фараонът който построил първата пирамида имал дъщеря Нитокрис, която принудил да стане куртизанка. За назидание на баща си принцесата със събраните от своите любовници пари построила малка пирамида, разположена точно пред тази на баща си.“

от нитокрис до родопи

Може ли да се свържат имената Нитокрис и Родопи?!

Значението на двете думи е едно и също или поне изключително близко. На египетски Нитокрис означава „светлокожата“. На гръцки Родопи значи „тази с розова кожа“.

Родопи била хетера в Наукратис. Макар египетски, в града имало многобройно гръцко население и през VI век пр.н.е. бил важно тържище (emporium) и център на политически и икономически стремежи на много гръцки градове-държави, а два от най-важните участници в този анклав били главните градове на островите Лесбос и Самос. Наукратис бил средище смесица на гръцка и египетска култура и е възможно това да е довело до гръцката заемка на концепцията за обикновеното момиче издигнало се до кралица.

Изследователи приемат, че оригиналът на историята е египтянката Нитокрис от Наукратис, станала кралица на Египет, а гърците адаптирали историята като вплели съдбата на легендарната хетера Родопи.

какво става по-нататък?

Египтянка или гъркиня е била първата Пепеляшка не е ясно. Историята е колкото красива, толкова и заплетена и всеки може да си избере каквото предпочита.

Векове по-късно приказката за бедното момиче издигнало се до кралица е преразказана в Пентамерон. Историята се харесала толкова много, че не е останал народ в Европа без своя Пепеляшка. Съществуват версии дори в Русия и Исландия.

За мен остава очарованието от откритието и радостта да споделя с вас, че любимката на всяко малко или пораснало момиче била родена някъде из земите на Орфей и най-красивата ни планина тайно нашепва името на първата Пепеляшка на света.

Приятно четене!